Friday, January 28, 2011

Tahajjud Cinta


Apabila kita merenung kembali, Allah SWT telah menciptakan segala sesuatu secara berpasangan. Allah telah menjadikan bumi dan langit, syurga dan neraka, lelaki dan perempuan, hidup dan mati dan sebagainya. Begitu juga dengan pertukaran siang dan malam yang silih berganti setiap hari. Semua penciptaan dan kejadian tersebut tidaklah sia-sia melainkan ada hikmahnya tersendiri yang tersembunyi yang perlu difikirkan bagi orang-orang yang menggunakan akalnya.

Sebagai satu contoh, untuk apakah Allah SWT menjadikan malam? Ada waktu malam yang dihiasi dengan munajat kepada Allah SWT dan ada malam yang dihiasi dengan derhaka kepada Allah SWT. Jadi malam itu tidak sentiasa indah dan permai kerana ia bergantung kepada penghuni-penghuninya.

Bagi orang-orang yang soleh, merindui malam ibarat pengantin baru menanti malam pertama. Kerana pada waktu malam adalah waktu untuk mereka bermesra-mesra dengan Tuhannya. Pada waktu malam tiada kebisingan kecuali mereka mengadu dan bermunajat kepada Tuhannya.

Kalau sepasang kekasih mencari waktu malam untuk memadu kasih, maka tidak hairan kalau orang-orang yang soleh juga menggunakan waktu malam untuk memadu cinta sejati dengan Allah SWT.

Firman Allah SWT dalam surah Al-Isra’ ayat 79 yang bermaksud : “Dan pada sebahagian malam hari dirikanlah kamu solat tahajjud sebagai suatu ibadah tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.”

Selain dari keheningan malam yang ada pada waktu malam, Allah juga menurunkan malaikat-malaikat pada malam hari untuk memberi rahmat kepada hamba-hamba-Nya yang sedang beribadah. Malaikat akan turun ke bumi mencari manusia-manusia yang menghidupkan malam dengan ibadah untuk diberi rahmat dan diaminkan doanya.

Pada waktu malam juga akan ada satu detik di mana barangsiapa yang berdoa ketika itu akan dikabulkan segala hajatnya. Solat yang didirikan pada waktu malam juga lebih banyak manfaat dan lebih pahalanya.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:

“Sesungguhnya pada malam hari ada suatu saat, tidaklah seorang muslim memohon kepada Allah kebaikan dari urusan dunia dan akhirat bertepatan dengan saat tersebut, melainkan Dia memberikan permohonannya dan hal tersebut pada setiap malam.” (HR Muslim)

Maka sebaik-baik pengisian pada waktu malam ialah dengan mendirikan ibadah solat. Allah memberi pandangan kepada golongan ini kerana mereka telah sanggup meninggal keenakan dan keselesaan beristirehat untuk bangun mengabdikan diri sebagai seorang hamba. Di tengah-tengah kesejukan dan kedinginan malam, maka golongan ini telah membasuh diri dengan wudhuk dan berdiri serta sujud kepada Allah SWT. Untuk melakukan pekerjaan ini bukannya mudah. Ia memerlukan kegigihan pada hati serta hidup cintanya dengan Tuhan. Sebab itu Allah menyediakan sebuah syurga bagi hamba-hamba-Nya yang menghidupkan malam.

Meskipun itu adalah janji dari Allah SWT kepada kita, namun kepayahan untuk menghidupkan malam lebih ketara lagi kerana syaitan turut memainkan peranan dengan bersungguh-sungguh menghalang manusia melakukannya.

Rasulullah saw bersabda maksudnya: “Diikat oleh syaitan di atas seseorang kamu dengan tiga ikatan apabila ia sedang tidur. Maka syaitan memukul tiap-tiap tempat ikatan tersebut sepanjang malam sehingga tertidurlah kamu. Kalau kamu terbangun dan berzikir kepada Allah SWT nescaya terbukalah satu ikatan. Kalau berwudhuk nescaya terbukalah satu ikatan lagi dan kalau bersolat nescaya terbukalah semuanya. Sehingga kamu menjadi rajin dan baik jiwanya. Kalau tidak yang demikian nescaya menjadi keji jiwa dan malas.” (HR Bukhari)

Bila dilihat dari segi halangan-halangan yang terpaksa ditempuhi oleh seseorang yang mahu menghidupkan malam dengan ibadah, maka tidak salah kalau diletakkan mereka dalam golongan manusia yang berjiwa gigih dan hidup cintanya dengan Allah SWT. Golongan ini juga telah mewarisi pekerjaan orang-orang soleh.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

“Hendaklah kamu solat malam kerana itu adalah kebiasaan orang-orang soleh sebelum kamu. Sesungguhnya solat malam adalah mendekatkan diri kepada Allah Taala, menutup segala dosa, menghilangkan segala penyakit pada tubuh dan mencegah daripada dosa.” (HR Tirmidzi)

Di malam syahdu yang sepi ini,
Kucurahkan segala isi hati,
Mengapakah kini baru sedari,
Banyak perintahmu telah kuingkari.

Dulu hidupku sering terleka,
Diulit mimpi dunia yang fana,
Tapi tak pernah ku mencuba,
Untuk lari dari tipu dan dayanya.

Jiwaku yang dulu sepi,
Kini keinsafan telah kumiliki,
Berlinangan air mata ini,
Berderai jatuh membasahi bumi.

Terimalah munajatku Ya Allah,
Aku mengharapkan kasih dan sayangMu,
Hamba ini bergelumang dengan dosa,
Moga diberikan maghfirahMu.

Ku rebah di dada malam,
Memecah dendam yang lama diam,
Ku tanggalkan baju dunia,
Dakapku dengan selimut syurga.

Ya Tuhanku hanya padaMu,
Tempat mengadu segala rindu,
Limpahiku rahmat kasihmu,
Dalam Tahajjud Cinta bersujud.

Wallahu a’lam.

0 comments:

Post a Comment

Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template